In het omgevingsplan kan een meldplicht worden opgenomen voor bijvoorbeeld horeca-activiteiten, evenementen, industrie- of bedrijfsactiviteiten of kantoren. De eisen aan een meldplicht kunnen per branche verschillen. Bij horeca-activiteiten kun je denken aan het openen van een restaurant, café, afhaalzaak, hotel of vergelijkbaar bedrijf.
In het omgevingsplan kan worden opgenomen dat je bij een melding bepaalde gegevens moet aanleveren, zoals een afvalplan. Dit betekent bijvoorbeeld dat een restaurant eerst een afvalplan over het voorkomen/verminderen, gescheiden inzamelen en (uitbesteden van) verwerken van bioafval (o.a. swill) moet aanleveren. En daarna pas het nieuwe restaurant mag openen. Aan de meldplicht kan een meldingstermijn worden verbonden: de melding dient binnen deze termijn te zijn gedaan.
Door het eisen van een afvalplan over bio-afval wordt enerzijds bewustzijn gecreëerd bij bedrijven zelf en anderzijds inzicht bij de gemeente over de beoogde hoeveelheid en aanpak voor scheiden van bioafval en behoud van kwaliteit daarvan in verschillende branches. Op basis van dit inzicht kan de gemeente beleidskeuzes maken voor de inzameling en verwerking van bioafval van bedrijven en deze onderbouwen.
De gemeente Amsterdam heeft in de vergunningsvoorschriften voor evenementen een afvalplan opgenomen. Daarnaast biedt de gemeente een handreiking voor het opstellen van een afvalplan. Een soortgelijk plan kan worden uitgevraagd voor de meldplicht van een bioafvalplan voor (horeca)bedrijven.
Ook de gemeente Almere heeft een afvalinzamelings- en scheidingsplan. Bij het aanvragen van een evenementenvergunning zijn organisatoren verplicht om een afvalplan op te stellen.
Op grond van artikel 4.1 Ow mogen gemeenten een meldplicht opnemen in het omgevingsplan met het oog op de doelen van de wet (artikel 1.3 Ow). De meldplicht moet dus bijdragen aan de bescherming en verbetering van het leefmilieu, duurzame ontwikkeling en/of de bewoonbaarheid van het land. Dit kan bijvoorbeeld gemotiveerd worden aan de hand van het instrument Neem organische reststroom-verwaarding op in de omgevingsvisie en het instrument Stel een vrijwillig omgevingsprogramma op voor organische restromen.
Een melding is een kennisgeving aan het bevoegd gezag. Hiertegen kan geen beroep worden ingesteld. De gemeente kan handhaven op het niet indienen van een melding of het indienen van een onvolledige melding. Bijvoorbeeld door het opleggen van ‘een last onder dwangsom’. De overtreder van de meldplicht is dan verplicht een herstelmaatregel uit te voeren.
Rechtsgebied | Publiekrecht > Omgevingsrecht |
Citeertitel | Omgevingswet |
Artikel | 4.1 |
Geldig vanaf | Invalid Date |